Wat is het syndroom van Tietze?

Het syndroom van Tietze, ook wel bekend als costochondritis, is een aandoening die pijn en ontsteking veroorzaakt in het kraakbeen dat de ribben verbindt met het borstbeen (sternum). Het is een niet-specifieke ontsteking van het kraakbeen en wordt als een goedaardige aandoening beschouwd.

Het syndroom van Tietze is een goedaardige aandoening en houdt geen verband met hartproblemen, hoewel de symptomen soms pijn op de borst kunnen veroorzaken die verward kan worden met hartgerelateerde aandoeningen.

Wat zijn de symptomen van het syndroom van Tietze?

De symptomen van het syndroom van Tietze kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen per persoon verschillen. De belangrijkste symptomen zijn:

Pijn op de borst: Dit is het meest voorkomende symptoom van het syndroom van Tietze. De pijn wordt meestal ervaren aan de voorkant van de borstkas, direct over het borstbeen. Het kan een scherpe, stekende of drukkende pijn zijn. De pijn kan verergeren bij beweging, diep ademhalen, hoesten, niezen of druk uitoefenen op het aangedane gebied.

Gevoeligheid en zwelling: Het aangedane kraakbeen kan gevoelig zijn bij aanraking of druk. Soms is er ook sprake van zwelling en roodheid rond het borstbeen.

Uitstralende pijn: De pijn kan uitstralen naar andere delen van het bovenlichaam, zoals de armen, schouders of rug. Dit kan variëren in intensiteit en locatie.

Beperkte beweging: Vanwege de pijn en gevoeligheid kan het syndroom van Tietze de beweging van de borstkas beperken. Diepe ademhalingen, hoesten of niezen kunnen ongemak veroorzaken.

De symptomen van het syndroom van Tietze kunnen vaak lijken op die van andere aandoeningen, zoals hartproblemen. Daarom is het essentieel om medische evaluatie en een juiste diagnose te krijgen om alle andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Wat is de oorzaak van het syndroom van Tietze?

De precieze oorzaak van het syndroom van Tietze is nog niet volledig begrepen. Verondersteld wordt dat het syndroom wordt veroorzaakt door een ontsteking van het kraakbeen dat de ribben verbindt met het borstbeen (sternum). Deze ontsteking kan resulteren in pijn, zwelling en gevoeligheid in het betreffende gebied.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van het syndroom van Tietze. Dit zijn onder andere:

Overbelasting: Herhaalde, intense of ongewone fysieke activiteiten die de borstkas belasten, zoals zwaar tillen, sporten, hoesten of niezen, kunnen het kraakbeen irriteren en ontsteking veroorzaken.

Trauma: Een direct letsel aan de borstkas, zoals een klap of een val, kan het kraakbeen beschadigen en ontsteking veroorzaken.

Slechte houding: Een slechte houding, zoals voorovergebogen zitten of werken, kan de druk op het kraakbeen in de borstkas verhogen en tot ontsteking leiden.

Infecties: Hoewel zeldzaam, kunnen infecties in de borstkas, zoals een virale of bacteriële infectie, soms leiden tot ontsteking van het kraakbeen.

Auto-immuunziekten: In sommige gevallen kan het syndroom van Tietze geassocieerd worden met auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem per abuis gezond weefsel aanvalt, waaronder het kraakbeen in de borstkas.

Hoe stelt men de diagnose van het syndroom van Tietze.

De diagnose van het syndroom van Tietze wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en het lichamelijk onderzoek. Er zijn geen specifieke laboratoriumtests of beeldvormende onderzoeken die de aandoening kunnen bevestigen, maar deze kunnen worden gebruikt om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

Bij het stellen van de diagnose zal de arts naar je symptomen vragen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Ze kunnen druk uitoefenen op het gebied van het borstbeen en de ribben om te bepalen of er gevoeligheid en pijn aanwezig is.

Hoewel röntgenfoto’s, elektrocardiogram (ECG), bloedonderzoek, echografieën of MRI-scans meestal geen afwijkingen laten zien bij het syndroom van Tietze, kunnen ze worden gebruikt om andere aandoeningen uit te sluiten die vergelijkbare symptomen veroorzaken, zoals ribfracturen, artritis of tumoren.

De diagnose van het syndroom van Tietze is dus gebaseerd op uitsluiting. Dit betekent dat andere mogelijke oorzaken van pijn op de borst, zoals hartaandoeningen, longproblemen of maagproblemen, moeten worden uitgesloten voordat de diagnose definitief kan worden gesteld.

Als de symptomen aanhouden, verergeren of als er nieuwe symptomen optreden, neem dan contact op met een arts voor een juiste diagnose en behandeling. Een ervaren arts kan de symptomen beoordelen, het lichamelijk onderzoek uitvoeren en andere noodzakelijke onderzoeken aanbevelen om een nauwkeurige diagnose te stellen.

Behandeling van het syndroom van Tietze.

De behandeling van het syndroom van Tietze is gericht op het verlichten van pijn en ontsteking. Hoewel er geen specifieke genezing voor het syndroom van Tietze is, kunnen de volgende benaderingen helpen bij de behandeling:

Rust en activiteitsaanpassingen:: Het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren of het kraakbeen belasten, kan de symptomen verminderen. Het is verstandig om rust te nemen en je activiteitsniveau aan te passen totdat de symptomen verbeteren.

Pijnstillers:: Over-the-counter pijnstillers zoals niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen, kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Het is raadzaam om de aanwijzingen van een arts of apotheker te volgen bij het gebruik van deze medicijnen.

Warmte- of koudetherapie:: Het aanbrengen van warmte- of koudetherapie op het aangedane gebied kan verlichting bieden. Warmte kan de bloedtoevoer verbeteren en spierspanning verminderen, terwijl koude kan helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn. Je kunt warme of koude kompressen toepassen op het pijnlijke gebied, afhankelijk van wat voor jou het meest comfortabel is.

Corticosteroïde-injecties:: In sommige gevallen kan een arts een corticosteroïde-injectie overwegen als de pijn aanhoudt of ernstig is. Deze injecties kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn op de specifieke locatie van het aangedane kraakbeen.

Fysiotherapie:: Een fysiotherapeut kan oefeningen en technieken aanbevelen om de spieren rond de borstkas te versterken en de houding te verbeteren. Dit kan helpen bij het verminderen van symptomen en het voorkomen van terugkerende episodes.

De behandeling van het syndroom van Tietze kan individueel verschillen, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de reactie op de behandeling. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsadvies dat specifiek is voor jouw situatie.

Behandeling van het syndroom van Tietze bij VitiFysio

De behandeling van het syndroom van Tietze kan een moeizaam proces zijn en vereist vaak een combinatie van verschillende therapieën. Werk met of kies een medisch professional om de juiste behandeling te vinden voor uw individuele situatie.

Ondervindt u hinder van het syndroom van Tietze of twijfelt u of heeft u vragen over uw klacht(en) en wilt u dat er nader onderzoek wordt gedaan, neem dan contact op via onderstaande “JA IK WIL EEN AFSPRAAK” knop. De fysiotherapeut zal dan samen met u, tijdens uw eerste consult, indien nodig een behandelplan maken. Dit behandelplan kan bestaan uit:

Blijf niet met uw klachten rondlopen want het kan zomaar zijn dat uw klachten verergeren of dat u er langer over gaat doen om te herstellen. Neem uw klachten serieus en raadpleeg uw fysiotherapeut of huisarts.

Met vriendelijk groet,
Fysiotherapie VitiFysio Venlo
Vitisha Thakoersingh Fysiotherapeut

JA, IK WIL EEN AFSPRAAK!