Taping
Taping is een effectieve therapie die wordt gebruikt ter ondersteuning van spieren en gewrichten.
Hoe werkt Taping?
Tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid. Door te variëren in de mate van rek en de richting waarin de tape is aangebracht kun je de onderhuidse structuren beïnvloeden. De huid en onderhuidse structuren hebben een heel hoge dichtheid van neuroreceptoren waardoor spierspanning kan worden beïnvloed.
Ideaal bij Sportblessures
Taping ondersteunt de fysiotherapeutische behandeling. Zo kan het gebruikt worden in combinatie met Dry Needling of Manuele Therapie. Ook is het mogelijk, dankzij de ondersteuning, eerder te starten met oefentherapie. Door de combinatie van verschillende therapieën tegelijkertijd is het effect groter. De tape wordt direct op de huid aangebracht. Afhankelijk van het beoogde effect wordt gekozen voor de richting en de hoeveelheid rek. Het grote voordeel van Medical Taping is dat je heel goed kunt blijven bewegen en dus ideaal is bij sportblessures.
Indicaties
Medical Tape kan gebruikt worden bij de behandeling van onderstaande indicaties:
- Enkel instabiliteit
- Zweepslag
- Littekens
- Lage Rugklachten
- Lymftaping
- Menstruatieklachten
- COPD
- Hooikoorts
10 Meest gestelde vragen.
1 Hebben de verschillende kleuren een betekenis?
Nee, het is het exact hetzelfde materiaal en is er alleen een ander verfbad gebruikt voor de diverse kleuren tape.
2 Zitten er medicijnen in de tape?
Nee, er zijn geen medicamenten aan toegevoegd. De positieve effecten worden bereikt door de elasticiteit van de tape op de juiste wijze te gebruiken.
3 Kan ik douchen en/of zwemmen met CureTape?
Ja, dat kan. De tape neemt wel wat water op, na douchen of zwemmen is het aan te raden de tape droog te deppen. Föhnen wordt afgeraden om huidirritaties te voorkomen. Onder de zonnebank met tape op kan ook beter vermeden worden.
4 Moet ik voorzorgsmaatregelen nemen?
De tape plakt niet goed op een vette huid. Daarom liever geen crèmes aanbrengen. Soms moet de huid voor de behandeling vetvrij gemaakt worden met een speciale spray.
5 Is het mogelijk om over beharing te plakken?
Om goed te hechten, moet het teveel aan beharing worden weggeschoren. Anders zal de tape minder effectief zijn. Het kan bovendien irriteren als er over haartjes wordt getapet.
6 Tapen over een beschadigde huid, is dat mogelijk?
De tape is niet steriel en kan daarom niet worden toegepast over een beschadigde huid. Er kan wel om een wond heen worden getapet om wondgenezing te bevorderen. De huid moet voldoende belastbaar zijn om tape te kunnen gebruiken, bij het tapen van littekens en dergelijke moet de wond met huid gesloten zijn.
Ook na bestraling moet de huid eerst voldoende herstellen. Er mag in de eerste zes weken na het beëindigen van de bestraling niet getapet worden, in de praktijk kan soms langere tijd nodig zijn.
7 Is Medical Tape hypoallergeen?
Ja, het is hypoallergeen materiaal. De tape die wij gebruiken is gemaakt van hoogwaardig katoen, waar latexvrije elastische vezels doorheen zijn gevlochten. Er wordt een 100% acryl lijmlaag gebruikt, die ook door mensen met een pleisterallergie doorgaans goed verdragen wordt. De lijmlaag is in een patroon aangebracht, zodat de huid niet afgesloten wordt en lichaamseigen vocht door de tape heen kan.
Als er toch huidirritaties voorkomen kan dat komen door:
- Techniekfouten, zoals teveel rek op de tape of huidplooien die door de tape vastgeplakt zijn.
- Soms door medicatiegebruik, zoals bloedverdunners.
- Het verkeerd verwijderen van tape.
- Een enkele keer kan er een vegetatieve overreactie van het lichaam ontstaan, dit is geen allergische reactie maar een bijeffect dat na enkele uren vanzelf verdwijnt.
- In alle gevallen geldt, bij twijfel moet de tape verwijderd worden!
8 Hoe kan de tape het best verwijderd worden?
Om huidirritaties en schade aan de huid te voorkomen moet de tape rustig en zorgvuldig verwijderd worden. Dit kan op verschillende manieren:
- Maak de tape vooraf goed nat, de huid met de hand fixeren en de tape stukje voor stukje met de haargroeirichting mee lostrekken. De fixerende hand wordt telkens vlak achter de tape geplaatst.
- Bij een meer kwetsbare huid of bij kinderen: de tape inwrijven met (baby)olie en de olie goed in laten trekken. Hierdoor zal de tape gemakkelijk loslaten.
- Een ander handig hulpmiddel is Sterilium. Even laten intrekken zodat de lijmlaag de kans krijgt om op te lossen, vervolgens de tape rustig verwijderen.
9 Hoe lang kan de tape gedragen worden?
De tape zal gemiddeld 5 dagen blijven zitten. Aan de hand of voet kan het soms iets sneller loslaten.
Bij het aanbrengen moet de tape goed vastgedrukt worden, soms even de hand op de tape houden zodat de tape de temperatuur van de huid aanneemt. Op die manier hecht de tape het best.
De tape neemt de huidwarmte aan en hecht na ongeveer een half uur optimaal. De eerste keer aankleden moet daarom zorgvuldig gebeuren om te voorkomen dat de uiteinden loslaten. Als de tape eenmaal op huidtemperatuur gekomen is, dan is de kwetsbaarheid bij aan- of uitkleden veel minder.
Tip: na het aanbrengen van tape, de tape inwrijven met talkpoeder. Het talkpoeder hecht zich aan de randen van de tape, zodat de tape niet blijft plakken aan de kleding.
10 Kan de tape gebruikt worden tijdens een zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap kan niet op alle gebieden worden getapet. De therapeut kan hierover adviseren.