Fasciatherapie

Fasciatherapie

Fasciatherapie is een speciale vorm van fysiotherapie welke erkend is door het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie en het Keurmerk Fysiotherapie. 

Fascia is een ander woord voor bindweefselvliezen die alle spieren, botten en zenuwen omgeeft, en de vloeibare gel tussen deze vliezen. De vliezen zorgen er voor dat alles met elkaar verbonden is en goed kan samenwerken, de gel maakt het mogelijk dat bewegingen soepel verlopen. Fascia bevat veel meer zenuwuiteinden (‘sensoren’) dan spier of bot. Pijn, stijfheid en balansproblemen worden meestal veroorzaakt door problemen in de fascia.

Kenmerkend voor fasciatherapie is dat bij elke klacht altijd naar het hele lichaam wordt gekeken. Bij triggerpoints en spanningen in de fascia kan de oorzaak van de pijn namelijk op een heel andere plaats zitten dan waar u de pijn ervaart. Dat kan de reden zijn waarom de behandeling bij u, tot nu toe, nog niet voldoende resultaat heeft gehad. Ik ga dus altijd op zoek naar de diepe oorzaak van uw klachten. Als ik die gevonden heb zal ik die met gebruik van specifieke fasciatechnieken behandelen. Het doel zal zijn dat u minder pijn heeft en makkelijker kunt bewegen. We zeggen ook wel:

1: Kijk altijd naar het geheel

2: Behandel lokaal

3: Beweeg daarna vrij en totaal

Behandeling: Manuele technieken

Oefenen en trainen zijn heel vaak erg nuttig. Maar als er zich nog stoornissen in het lichaam bevinden kan extra bewegen soms meer pijn veroorzaken. Ik zorg eerst dat die ‘kinken in de kabel’ verdwenen zijn waarna het oefenen een stuk makkelijker zal gaan. De machine moet eerst gesmeerd lopen voordat de belasting opgevoerd kan worden. Mijn handen zijn daarvoor mijn meest precieze werktuigen.

Behandeling: I.A.S.T.M.

(Instrument Assisted Soft Tissue Mobilisation)

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat fascia zachter en daardoor beter vervormbaar wordt door de toepassing van warmte en trillingen/vibratie. Het gebruik van specifieke tools zorgt er voor dat trigger points en fasciaverklevingen veel makkelijker verdwijnen.

Behandeling: Oefeningen

U kunt zelf ook veel doen. Ik geef u geen algemene oefenprogramma’s maar altijd oefeningen heel specifiek gericht op de klacht die u heeft. Met name oefeningen met speciale ‘fasciaballen’ en foamrollers zijn effectief.

Behandeling: Fasciatraining

Fascia is trainbaar! Vliegwieltraining is een nieuwe effectieve manier om de stabiliteit van de gewrichten te vergroten.  Er zijn ook andere manieren om de fascia effectief te trainen.