Er zijn veel verschillende oorzaken van enkel- en voetklachten, afhankelijk van de specifieke klacht. Sommige veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Verstuikingen en verrekkingen: deze komen vaak voor in de enkel en kunnen ontstaan door een plotselinge beweging of overbelasting van de spieren en pezen in de enkel.
  • Gewrichtsontstekingen: zoals artritis, die ontstekingen in de gewrichten veroorzaken en pijn en stijfheid veroorzaken.
  • Fracturen: een breuk in een bot kan ontstaan na een val of impact, zoals een stressfractuur.
  • Plantaire fasciitis: dit is een ontsteking van de fascia, de band van weefsel onder de voet die loopt van de hiel tot de tenen. Dit veroorzaakt pijn onder de hiel.
  • Hallux valgus: dit is een afwijking van de grote teen waarbij de teen naar buiten wijst. Dit kan leiden tot pijn en ongemak in de voet.
  • Neuroma van Morton: dit is een ontsteking van een zenuw in de voet, vaak in de buurt van de tweede of derde teen. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen en een branderig gevoel in de voet.

De behandeling van enkel- en voetklachten hangt af van de oorzaak van de klacht. In sommige gevallen kan rust, ijs en pijnstillers voldoende zijn om de symptomen te verminderen, terwijl andere klachten fysiotherapie, orthopedische hulpmiddelen of chirurgie vereisen. Het is aan te raden om een arts te raadplegen als u klachten heeft zodat de juiste diagnose gesteld kan worden en de juiste behandeling kan worden gegeven.

Behandeling bij VitiFysio

Ondervindt u hinder van of twijfelt u of heeft u vragen over uw klacht(en) en wilt u dat er nader onderzoek wordt gedaan, neem dan contact op via onderstaande “JA IK WIL EEN AFSPRAAK” knop. De fysiotherapeut zal dan samen met u, tijdens uw eerste consult, indien nodig een behandelplan maken. Dit behandelplan kan bestaan uit:

Blijf niet met uw klachten rondlopen want het kan zomaar zijn dat uw klachten verergeren of dat u er langer over gaat doen om te herstellen. Neem uw klachten serieus en raadpleeg uw fysiotherapeut of huisarts.

Met vriendelijk groet,
Fysiotherapie VitiFysio Venlo
Vitisha Thakoersingh Fysiotherapeut

JA, IK WIL EEN AFSPRAAK!