Wat is een Roeierspols?

Een “roeierspols” verwijst naar een specifieke blessure die vaak voorkomt bij roeiers. Het staat ook bekend als “roeierspols syndroom” of “roeiersartritis”.

Het is een overbelastingsletsel dat optreedt als gevolg van herhaalde bewegingen en stress op de pols tijdens het roeien.

De roeibeweging vereist dat roeiers hun polsen buigen en strekken terwijl ze de roeiriemen vasthouden en door het water trekken.

Deze herhaalde bewegingen kunnen leiden tot ontsteking en irritatie van de pezen en het gewricht in de pols.

Het klachtenbeeld van de roeierspols heeft erg veel weg van de ziekte van De Quervain. Beide aandoeningen liggen wat betreft de pijnlocatie vlak bij elkaar en zijn niet gemakkelijk van elkaar te onderscheiden.

Hoewel de symptomen van beide aandoeningen vergelijkbaar kunnen zijn, zijn de specifieke oorzaken en behandelingen verschillend.

Het polsgewricht, ook wel het radiocarpale gewricht genoemd, bevindt zich tussen de onderarm en de hand. Het is een complex gewricht dat bestaat uit verschillende botten, ligamenten en pezen die samenwerken om de pols zijn flexibiliteit en stabiliteit te geven.

Beschrijving en ontstaan.

Het polsgewricht, ook wel het radiocarpale gewricht genoemd, bevindt zich tussen de onderarm en de hand. Het is een complex gewricht dat bestaat uit verschillende botten, ligamenten en pezen die samenwerken om de pols zijn flexibiliteit en stabiliteit te geven.

Pezen zijn taai en vezelig weefsel dat spieren verbindt met botten. Ze spelen een cruciale rol bij het overbrengen van de kracht die door de spieren wordt gegenereerd naar de botten, waardoor beweging mogelijk wordt.

In het geval van de pols bevinden de pezen zich rondom het polsgewricht en zorgen ze voor de beweging en stabiliteit van de pols.

Bij de roeierspols, ook bekend als roeierspols syndroom of roeiersartritis, treedt er ontsteking en irritatie op in de pezen en het gewricht van de pols als gevolg van herhaalde bewegingen en stress tijdens het roeien.

De herhaalde buig- en strekbewegingen van de pols tijdens het vasthouden en trekken aan de roeiriemen kunnen overbelasting en schade aan de pezen veroorzaken.

De pijn geassocieerd met de roeierspols wordt meestal gevoeld aan de binnenkant van de pols. Het kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan met andere symptomen zoals zwelling, gevoeligheid en beperkte bewegingsvrijheid in de pols.

De pijn bij roeierspols wordt vaak erger tijdens het roeien of bij activiteiten die de pols belasten, zoals het tillen van voorwerpen of het uitvoeren van bepaalde bewegingen. Het kan ook aanhouden, zelfs in rust, als de blessure niet voldoende tijd krijgt om te genezen.

Symptomen van een roeierspols, ook bekend als roeierspols syndroom of roeiersartritis, kunnen variëren in ernst, maar ze zijn meestal gerelateerd aan pijn en ongemak in de pols.

Symptomen.

Symptomen van een roeierspols, ook bekend als roeierspols syndroom of roeiersartritis, kunnen variëren in ernst, maar ze zijn meestal gerelateerd aan pijn en ongemak in de pols.

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die geassocieerd worden met een roeierspols:

Pijn in de pols: Het belangrijkste symptoom van een roeierspols is pijn, die meestal wordt gevoeld aan de binnenkant van de pols. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan constant aanwezig zijn of optreden tijdens bepaalde bewegingen, zoals het buigen en strekken van de pols.

Gevoeligheid en zwelling: Het getroffen gebied kan gevoelig zijn bij aanraking en kan ook lichte zwelling vertonen als gevolg van ontsteking in de pezen en het gewricht.

Beperkte bewegingsvrijheid: Door de pijn en ontsteking kan de bewegingsvrijheid van de pols worden beperkt. Het kan moeilijk zijn om de pols volledig te buigen of te strekken, en soms kan er een knappend of klikkend gevoel optreden tijdens het bewegen van de pols.

Krachtverlies en verminderde prestaties: Door de pijn en beperkte beweging kan de gripkracht en algemene prestatie van de pols tijdens het roeien verminderd zijn. Dit kan leiden tot verminderde prestaties en moeilijkheden bij het uitvoeren van taken die een sterke grip vereisen.

De symptomen van een roeierspols kunnen variëren van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van de ernst van de blessure.

De behandeling van een roeierspols omvat meestal een combinatie van rust, thuiszorgmaatregelen, fysiotherapie en in sommige gevallen medicatie.

Behandeling en herstel.

De behandeling van een roeierspols omvat meestal een combinatie van rust, thuiszorgmaatregelen, fysiotherapie en in sommige gevallen medicatie.

Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties voor een roeierspols:

Rust en beperking van activiteiten: Het is belangrijk om de pols rust te geven en activiteiten te vermijden die de pols belasten en de pijn verergeren. Dit kan betekenen dat je tijdelijk moet stoppen met roeien of andere activiteiten die de pols overmatig belasten.

IJsbehandeling: Het aanbrengen van ijs op het getroffen gebied kan helpen om zwelling en ontsteking te verminderen. Je kunt een ijszak of een met ijs gevulde zakdoek gebruiken en deze gedurende 15-20 minuten meerdere keren per dag op de pols leggen. Zorg ervoor dat je het ijs niet rechtstreeks op de huid plaatst om bevriezing te voorkomen. Wikkel het ijs in een dunne doek.

Polssteun of spalk: Het dragen van een polssteun of spalk kan de pols stabiliseren en beschermen tijdens het genezingsproces. Dit kan helpen om de belasting op de pols te verminderen en verdere irritatie te voorkomen. Een fysiotherapeut kan je adviseren over welk type steun of spalk het meest geschikt is voor jouw situatie.

Fysiotherapie-oefeningen: Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen voorschrijven om de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de pols te verbeteren. Deze oefeningen kunnen helpen om het herstel te bevorderen en het risico op toekomstige blessures te verminderen. Het is belangrijk om de oefeningen correct uit te voeren en de instructies van de fysiotherapeut op te volgen.

Medicatie: In sommige gevallen kan een arts ontstekingsremmende medicatie voorschrijven, zoals niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s), om pijn en ontsteking te verminderen. Het is echter belangrijk om medicatie alleen te gebruiken zoals voorgeschreven en de mogelijke bijwerkingen en interacties te begrijpen.

Aanpassing van de roeitechniek: Het evalueren en aanpassen van de roeitechniek kan helpen om de belasting op de pols te verminderen en herhaling van de blessure te voorkomen. Een ervaren roeicoach of fysiotherapeut kan advies geven over de juiste techniek en het vermijden van overmatige stress op de pols.

Raadpleeg een arts of fysiotherapeut voor een juiste diagnose en behandelplan dat is afgestemd op jouw specifieke situatie. Elk individu kan verschillende behoeften hebben, dus een professionele beoordeling is essentieel voor effectieve behandeling en herstel.

Er zijn specifieke oefeningen die kunnen helpen bij het herstel en het versterken van de pols bij een roeierspols.

Oefeningen.

Er zijn specifieke oefeningen die kunnen helpen bij het herstel en het versterken van de pols bij een roeierspols. Het uitvoeren van deze oefeningen dient plaats te vinden onder begeleiding van een fysiotherapeut of een gekwalificeerde professional om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden uitgevoerd en zijn aangepast aan jouw specifieke situatie.

Hier zijn enkele voorbeelden van oefeningen die vaak worden gebruikt bij de behandeling van een roeierspols:

Polsstabilisatieoefeningen: Deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de spieren rondom de pols en het verbeteren van de stabiliteit. Ze kunnen bestaan uit polsversterkende oefeningen met een weerstandsband, zoals polsflexie (buigen van de pols), polsextensie (strekken van de pols) en zijwaartse polsabductie (beweging van de pols naar de zijkant). Een fysiotherapeut kan de juiste weerstandsband en techniek aanbevelen.

Polsmobilisatieoefeningen: Deze oefeningen zijn bedoeld om de mobiliteit en het bewegingsbereik van de pols te verbeteren. Ze kunnen bestaan uit cirkelvormige bewegingen van de pols, zowel met de klok mee als tegen de klok in, polsrotaties en polsstretching.

Gripversterkende oefeningen: Sterke grip is belangrijk bij roeien, en het versterken van de spieren die verantwoordelijk zijn voor de grip kan helpen bij het herstel en de preventie van een roeierspols. Oefeningen zoals knijpoefeningen met een stressbal of handknijpers kunnen de gripkracht verbeteren.

Balanstraining: Balanstraining kan helpen bij het verbeteren van de stabiliteit en coördinatie van de pols. Oefeningen zoals het balanceren van een bal of het uitvoeren van eenvoudige polsgerelateerde bewegingen terwijl je op een onstabiel oppervlak staat, kunnen nuttig zijn.

De oefeningen dienen langzaam en gecontroleerd uitgevoerd te worden en je dient te stoppen als er pijn of ongemak optreedt. Begin met lichte weerstand of weinig herhalingen en bouw geleidelijk op naarmate de kracht en mobiliteit verbeteren. Een fysiotherapeut kan de oefeningen aanpassen aan jouw specifieke behoeften en voortgang monitoren.

Onthoud dat het raadzaam is om een professionele beoordeling te krijgen voordat je begint met enige vorm van oefeningen, om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor jouw specifieke situatie en om verdere schade te voorkomen.

Symptomen van een roeierspols zijn onder andere pijn aan de binnenkant van de pols, gevoeligheid, zwelling en beperkte bewegingsvrijheid.

Behandeling bij VitiFysio

De behandeling van een roeierspols vereist vaak een combinatie van verschillende therapieën. Werk met of kies een medisch professional om de juiste behandeling te vinden voor uw individuele situatie.

Ondervindt u hinder van een roeierspols of twijfelt u of heeft u vragen over uw klacht(en) en wilt u dat er nader onderzoek wordt gedaan, neem dan contact op via onderstaande “JA IK WIL EEN AFSPRAAK” knop. De fysiotherapeut zal dan samen met u, tijdens uw eerste consult, indien nodig een behandelplan maken.

Dit behandelplan kan bestaan uit:

Blijf niet met uw klachten rondlopen want het kan zomaar zijn dat uw klachten verergeren of dat u er langer over gaat doen om te herstellen. Neem uw klachten serieus en raadpleeg uw fysiotherapeut of huisarts.

Met vriendelijk groet,
Fysiotherapie VitiFysio Venlo
Vitisha Thakoersingh Fysiotherapeut

JA, IK WIL EEN AFSPRAAK!