Er zijn veel verschillende soorten sportblessures, afhankelijk van de sport en het gebied van het lichaam waar de blessure optreedt. Sommige veel voorkomende sportblessures zijn:

  • Verstuikingen en verrekkingen: deze komen vaak voor in gewrichten zoals knieën, enkels en polsen. Ze ontstaan door een plotselinge beweging of overbelasting van een spier of pees.
  • Gekneusde botten: dit is een letsel van de botten, die vaak het gevolg is van een directe impact zoals een val of botsing.
  • Fracturen: een fractuur is een breuk in een bot. Fracturen komen vaak voor bij sporten waarbij veel springen of landen op harde ondergronden, zoals gymnastiek, atletiek en bergbeklimmen.
  • Spier- en peesletsels: dit zijn letsels van spieren en pezen, zoals spierscheuren, spierkneuzingen en peesontstekingen. Deze letsels ontstaan vaak door overbelasting of overmatige inspanning.
  • Bekkenletsels: dit zijn letsels in de bekkenregio die vaak voorkomen bij sporten met veel draaien en kantelen, zoals voetbal, balletsporten en turnen.
De beste manier om sportblessures te voorkomen is door een goede warming-up te doen, een gezonde levensstijl te behouden, zorgen voor een goede conditie, de juiste technieken toe te passen, beschermingsmiddelen gebruiken en te werken aan versterken van de juiste spieren en gewrichten. Als u al een blessure heeft, is het belangrijk om de juiste behandeling te krijgen en voldoende rust te nemen om de blessure te laten genezen. Behandeling van een blessure varieert afhankelijk van de ernst van de blessure, maar kan bestaan uit rust, ijs, compressie en elevatie (RICE), fysiotherapie, medicijnen, en in sommige gevallen chirurgie. Bij twijfel neem altijd contact op met uw fysiotherapeut of huisarts!

Behandeling bij VitiFysio

Ondervindt u hinder van of twijfelt u of heeft u vragen over uw klacht(en) en wilt u dat er nader onderzoek wordt gedaan, neem dan contact op via onderstaande “JA IK WIL EEN AFSPRAAK” knop. De fysiotherapeut zal dan samen met u, tijdens uw eerste consult, indien nodig een behandelplan maken. Dit behandelplan kan bestaan uit:

Blijf niet met uw klachten rondlopen want het kan zomaar zijn dat uw klachten verergeren of dat u er langer over gaat doen om te herstellen. Neem uw klachten serieus en raadpleeg uw fysiotherapeut of huisarts.

Met vriendelijk groet,
Fysiotherapie VitiFysio Venlo
Vitisha Thakoersingh Fysiotherapeut

JA, IK WIL EEN AFSPRAAK!