Spierscheur en verrekking van een spier.

Wat is een spierscheur?

Een spierscheur is een letsel waarbij een deel of het geheel van een spier wordt beschadigd. De meest voorkomende oorzaak van een spierscheur is overbelasting, zoals bij sport, maar kan ook ontstaan door een directe impact zoals een val. Spierscheuren kunnen zich voordoen in elke spier in het lichaam, maar zijn meestal het meest voorkomend in de benen, armen en rug.

Welke symptomen

Symptomen van een spierscheur kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de scheur en de spier die is aangetast, maar kunnen omvatten:

 • Pijn op de plaats van de scheur
 • Zwelling op de plaats van de scheur
 • Blauwe plekken op de plaats van de scheur
 • Beperkte beweeglijkheid of kracht in de spier
 • Een knappend geluid bij het ontstaan van de scheur

3 Gradaties

Er zijn drie hoofdtypen van spierscheuren die kunnen optreden:

 1. De eerste is een incomplete scheur, ook wel een scheur van graad 1 genoemd. Dit is een milde vorm van spierscheur waarbij slechts een klein deel van de spiervezels is beschadigd. De pijn is meestal mild en de beweeglijkheid en kracht van de spier wordt nauwelijks beïnvloed.
 2. Een complete scheur, ook wel een scheur van graad 2 genoemd. Dit is een meer ernstige vorm van spierscheur waarbij een groter deel van de spiervezels is beschadigd. De pijn is vaak heftiger en de beweeglijkheid en kracht van de spier kan worden beïnvloed.
 3. Een volledige scheur, ook wel een scheur van graad 3 genoemd. Dit is de meest ernstige vorm van spierscheur waarbij de spier volledig is gescheurd. De pijn is vaak heftig en de beweeglijkheid en kracht van de spier zijn aanzienlijk beperkt.

Welke behandeling?

Behandeling van een spierscheur is afhankelijk van de ernst van de scheur en kan variëren van rust, ijs, compressie en elevatie, tot fysiotherapie en/of chirurgie. Rust is een belangrijk onderdeel van de behandeling om de spier de kans te geven te herstellen. Ijs kan worden gebruikt om de zwelling te verminderen. Compressie en elevatie kan helpen om bloedstroom te verminderen en het herstel te versnellen. Fysiotherapie kan helpen om de spier te versterken en de beweeglijkheid te herstellen. In ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de beschadigde spier te repareren.

Het is belangrijk om te weten dat spierscheuren een tijd kunnen duren om te herstellen, in sommige gevallen kan het zelfs maanden duren. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen en de juiste behandeling te krijgen om een snel herstel te garanderen.  Raadpleeg een arts als u vermoedt dat u een spierscheur heeft, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld en de juiste behandeling kan worden gegeven.

Wat is een spierverrekking?

Een spierverrekking is een letsel waarbij een spier of pees wordt uitgerekt of overbelast, ook wel een spierstretch genoemd,. Dit kan gebeuren wanneer een spier of pees plotseling wordt uitgerekt of wanneer er een teveel aan spanning op een spier of pees wordt gelegd. Spierverrekkingen zijn meestal het meest voorkomend in de benen, armen en rug, en komen vaak voor bij sporten of andere fysieke activiteiten met name bij activiteiten die snelle bewegingen vereisen.
Symptomen van een spierverrekking kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de verrekking en de spier of pees die is aangetast, maar kunnen omvatten:

 • Pijn op de plaats van de verrekking
 • Zwelling op de plaats van de verrekking
 • Blauwe plekken op de plaats van de verrekking
 • Beperkte beweeglijkheid of kracht in de spier of pees
 • Een knappend of scheurend geluid bij het ontstaan van de verrekking

Behandeling spierverrekking

Behandeling van een spierverrekking is afhankelijk van de ernst van de verrekking en kan variëren van rust, ijs, compressie en elevatie, tot fysiotherapie. Rust is een belangrijk onderdeel van de behandeling om de spier of pees de kans te geven te herstellen. Ijs kan worden gebruikt om de zwelling te verminderen. Compressie en elevatie kan helpen om bloedstroom te verminderen en het herstel te versnellen. Fysiotherapie kan helpen om de spier of pees te versterken en de beweeglijkheid te herstellen. In ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de beschadigde spier of pees te repareren.

Herstel en rust

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en de juiste behandeling te krijgen om een snel herstel te garanderen, in sommige gevallen kan het zelfs weken duren.. Het is ook aan te raden om de spieren en gewrichten goed te warm te maken voordat u begint met fysieke activiteiten om de kans op spierverrekkingen te verminderen.

Behandeling bij VitiFysio

Ondervindt u hinder van of twijfelt u of heeft u vragen over uw klacht(en) en wilt u dat er nader onderzoek wordt gedaan, neem dan contact op via onderstaande “JA IK WIL EEN AFSPRAAK” knop. De fysiotherapeut zal dan samen met u, tijdens uw eerste consult, indien nodig een behandelplan maken. Dit behandelplan kan bestaan uit:

Blijf niet met uw klachten rondlopen want het kan zomaar zijn dat uw klachten verergeren of dat u er langer over gaat doen om te herstellen. Neem uw klachten serieus en raadpleeg uw fysiotherapeut of huisarts.

Met vriendelijk groet,
Fysiotherapie VitiFysio Venlo
Vitisha Thakoersingh Fysiotherapeut

JA, IK WIL EEN AFSPRAAK!