Wat is de iliopsoas?

Bij het iliopsoas syndroom zijn de slijmbeurs en/of pees van de iliopsoas spier aangedaan. De iliopsoas is een belangrijke spier in het heupgebied, die bestaat uit twee afzonderlijke spieren die samenwerken om de heup te buigen en het bovenlichaam naar voren te kantelen. De iliopsoas bestaat uit de iliacus en de psoas major.

De iliacus is een grote driehoekige spier die begint in het bekkengebied en zich uitstrekt tot aan de bovenkant van het dijbeen. De psoas major is een lange spier die begint in de lendenwervels van de wervelkolom en zich ook uitstrekt tot aan de bovenkant van het dijbeen. Beide spieren komen samen in de buurt van de heupgewricht en vormen zo de iliopsoas spier.

De iliopsoas is een krachtige spier die betrokken is bij vele dagelijkse bewegingen, zoals staan, lopen, rennen, hurken, springen en klimmen. Als deze spier overbelast raakt of geïrriteerd is, kan het leiden tot het iliopsoas syndroom, een aandoening die pijn en ongemak in het heupgebied veroorzaakt.

Het iliopsoas syndroom is een aandoening waarbij de iliopsoas spier in het heupgebied ontstoken of geïrriteerd is. Deze spier is een belangrijke spier voor de beweging en stabilisatie van het heupgewricht en wordt veel gebruikt bij activiteiten zoals hardlopen, wandelen, springen en hurken.

Mogelijke oorzaken en symptomen.

Mogelijke oorzaken van het iliopsoas syndroom zijn overbelasting, repetitieve bewegingen, spiertrauma, spierzwakte of spierverkorting. Andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van het syndroom zijn bijvoorbeeld een slechte houding, overgewicht, zwangerschap of langdurig zitten.

Symptomen van het iliopsoas syndroom zijn onder andere pijn in de liesstreek of aan de voorkant van de heup, stijfheid of strakheid in de heupen, moeite met het buigen van de heup of bij het opstaan na langdurig zitten, en een klikkend of knappend gevoel in de heup bij het bewegen.

Relatie met bursitis of tendinitis

Er is een relatie tussen het iliopsoas syndroom en bursitis of tendinitis. De iliopsoas spier loopt over een aantal slijmbeurzen (bursae) en pezen in het heupgebied, en bij overbelasting of irritatie van de spier kan ook de slijmbeurs of pees ontstoken raken.

Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs en kan voorkomen in de iliopsoas-bursa, gelegen tussen de iliopsoas spier en het bekken, of in andere slijmbeurzen in het heupgebied. Tendinitis is een ontsteking van de pees en kan voorkomen in de pees van de iliopsoas spier zelf, of in andere pezen in het heupgebied.

De symptomen van bursitis en tendinitis kunnen vergelijkbaar zijn met die van het iliopsoas syndroom, zoals pijn in de heupstreek en moeite met bewegen. Het is daarom belangrijk om een nauwkeurige diagnose te laten stellen door een medische professional om de juiste behandeling te kunnen krijgen.

De behandeling van bursitis en tendinitis in het heupgebied kan bestaan uit rust, fysiotherapie, massage en/of medicatie om de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn.

Vaak wordt de term Snapping Hip genoemd.

Er is een relatie tussen het iliopsoas syndroom en snapping hip. Snapping hip, ook wel bekend als coxa saltans, is een aandoening waarbij de heup een knappend of klikkend geluid maakt bij het bewegen. Dit kan worden veroorzaakt door de iliopsoas spier die over de heupkop beweegt en daarbij over een botuitsteeksel schuift, wat het knappende geluid kan veroorzaken.

Wanneer de iliopsoas spier geïrriteerd of ontstoken raakt, kan dit het knappende geluid verergeren en pijn veroorzaken. Dit wordt ook wel het iliopsoas syndroom met snapping hip genoemd.

Behandeling van het Iliopsoas syndroom

De behandeling van het iliopsoas syndroom kan bestaan uit rust en vermijden van activiteiten die de spier belasten, fysiotherapie om de spier te versterken en de flexibiliteit van de heup te verbeteren, massage en/of rekoefeningen om de spier te ontspannen en de spanning te verminderen, pijnstilling en ontstekingsremmende medicatie om de symptomen te verlichten. In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om de spier te repareren.

Het is belangrijk om de diagnose en behandeling van het Iliopsoas syndroom te laten stellen door een medische professional. De behandeling van het Iliopsoas syndroom kan bestaan uit rust en vermijden van activiteiten die de spier belasten, fysiotherapie om de spier te versterken en de flexibiliteit van de heup te verbeteren, massage en/of rekoefeningen om de spier te ontspannen en de spanning te verminderen, pijnstilling en ontstekingsremmende medicatie om de symptomen te verlichten en in zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om de spier te repareren.

Als de symptomen aanhouden of verergeren, is het echter verstandig om een arts te raadplegen om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Ondervindt u hinder van het Iliopsoas syndroom of twijfelt u of heeft u vragen over uw klacht(en) en wilt u dat er nader onderzoek wordt gedaan, neem dan contact op via onderstaande “JA IK WIL EEN AFSPRAAK” knop. De fysiotherapeut zal dan samen met u, tijdens uw eerste consult, indien nodig een behandelplan maken. Dit behandelplan kan bestaan uit:

Blijf niet met uw klachten rondlopen want het kan zomaar zijn dat uw klachten verergeren of dat u er langer over gaat doen om te herstellen. Neem uw klachten serieus en raadpleeg uw fysiotherapeut of huisarts.

Met vriendelijk groet,
Fysiotherapie VitiFysio Venlo
Vitisha Thakoersingh Fysiotherapeut

JA, IK WIL EEN AFSPRAAK!