Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Wat is Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) is een aandoening waarbij er compressie of beknelling van zenuwen, bloedvaten of beide optreedt in het gebied tussen de basis van de nek en de oksel. Deze ruimte wordt ook wel de thoracic outlet genoemd, vandaar de naam van de aandoening.

Het syndroom kan zich op verschillende manieren uiten, afhankelijk van welke structuren bekneld raken. De symptomen kunnen zijn: pijn of gevoelloosheid in de arm, schouder of nek, tintelingen, zwakte of vermoeidheid in de arm of hand, verminderde gripkracht, blauwe verkleuring van de arm of hand, en soms hoofdpijn en duizeligheid.

TOS kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een afwijking in de anatomie van de thoracic outlet, trauma, repetitieve bewegingen, of spierspanning. De behandeling van TOS kan variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de symptomen, maar kan onder andere bestaan uit fysiotherapie, medicatie, chirurgie of een combinatie van deze.

3 hoofdtypen van Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Er zijn drie hoofdtypen van Thoracic Outlet Syndroom (TOS), afhankelijk van welke structuren worden bekneld:

 1. Neurogene TOS: Dit is het meest voorkomende type van TOS, waarbij de zenuwen die vanuit de nek naar de arm en hand lopen bekneld raken. Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de arm en hand. Vaak is er ook sprake van spierzwakte en atrofie (verlies van spiermassa) in de hand.
 2. Vasculaire TOS: Bij dit type van TOS worden de bloedvaten die vanuit de nek naar de arm en hand lopen bekneld. Dit kan leiden tot een verminderde bloedstroom naar de arm en hand, wat kan resulteren in pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de arm en hand. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een verminderde zuurstoftoevoer naar de arm en hand, wat kan resulteren in blauwe verkleuring of zelfs weefselsterfte.
 3. Gemengde TOS: Dit type van TOS omvat een combinatie van beknelling van de zenuwen en bloedvaten die vanuit de nek naar de arm en hand lopen. Dit kan leiden tot een combinatie van symptomen, waaronder pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de arm en hand, evenals een verminderde bloedstroom naar de arm en hand.

De oorzaak van Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

De oorzaak van het thoracic-outlet syndroom kan bij verschillende factoren liggen. Dit hangt onder andere af van de bouw van het lichaam en de lichaamshouding die iemand aanneemt. Mensen die voor hun beroep langdurig in dezelfde houding werken. Eigenlijk is de oorzaak van Thoracic Outlet Syndroom (TOS) vaak niet duidelijk, maar het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals:

 1. Anatomische afwijkingen: Sommige mensen hebben een aangeboren afwijking in de vorm van hun thoracic outlet, zoals een extra rib, waardoor er minder ruimte is voor de zenuwen en bloedvaten die door deze regio lopen.
 2. Trauma: Een val, auto-ongeluk of ander trauma kan leiden tot beschadiging of irritatie van de zenuwen en bloedvaten die door de thoracic outlet lopen.
 3. Repetitieve bewegingen: Herhaaldelijk dezelfde bewegingen uitvoeren kan leiden tot overbelasting van de spieren in de thoracic outlet, wat kan leiden tot compressie van de zenuwen en bloedvaten.
 4. Spier- en gewrichtsproblemen: Sommige mensen met TOS hebben een slechte houding of een slechte spierbalans, wat kan leiden tot spierspanning en irritatie in de thoracic outlet.
 5. Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap kan het gewicht van de baby druk uitoefenen op de zenuwen en bloedvaten die door de thoracic outlet lopen.
 6. Overgewicht: Overgewicht kan leiden tot druk op de zenuwen en bloedvaten die door de thoracic outlet lopen.

De oorzaak van TOS kan complex zijn en kan een combinatie zijn van verschillende factoren. Het is belangrijk om een ​​grondige evaluatie en diagnose te krijgen van een gekwalificeerde medische professional om de oorzaak van TOS te bepalen en de juiste behandeling te krijgen.

Klachten en Verschijnselen van Thoracic Outlet Syndroom (TOS).

De klachten en verschijnselen van Thoracic Outlet Syndroom (TOS) kunnen verschillen afhankelijk van welke structuren bekneld raken en hoe ernstig de compressie is. Enkele veelvoorkomende symptomen van TOS zijn:

 1. Pijn of ongemak in de nek, schouder, arm of hand
 2. Gevoelloosheid of tintelingen in de arm, hand of vingers
 3. Zwakte in de arm of hand
 4. Vermoeidheid of verminderd uithoudingsvermogen in de arm of hand
 5. Verminderde gripkracht in de hand
 6. Zichtbare zwelling of een zwaar gevoel in de arm
 7. Blauwe verkleuring van de arm of hand (in het geval van vasculaire TOS)
 8. Hoofdpijn, duizeligheid of flauwvallen (in zeldzame gevallen)

De symptomen kunnen verergeren naarmate de dag vordert of na bepaalde activiteiten, zoals het tillen van zware voorwerpen, werken boven het hoofd of langdurig zitten in dezelfde positie. Soms kunnen de symptomen ook optreden tijdens de slaap, wat kan leiden tot een verstoorde nachtrust.

Diagnose van Thoracic Outlet Syndroom (TOS) is lastig.

Er is momenteel nog geen algemene standaard om de diagnose ‘thoracic-outlet syndroom’ te kunnen stellen. De klachten en verschijnselen van de patiënt kunnen samen met de uitslagen van verschillende fysiotherapeutische tests tot een verdenking van de aandoening leiden. De diagnose wordt vaak nog ten onrechte gesteld bij onverklaarbare (neurologische) klachten in de arm. Soms kan een röntgenfoto de lichamelijke afwijking (die tot compressie van de vaatzenuwbundel leidt) aantonen. Het is belangrijk om een juiste diagnose te krijgen van welk type van TOS men heeft, omdat de behandeling kan variëren afhankelijk van het type en de ernst van de symptomen.

De behandeling van Thoracic Outlet Syndroom (TOS).

De behandeling van Thoracic Outlet Syndroom (TOS) is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de symptomen. Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelopties:

 1. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan u helpen bij het verbeteren van uw houding, het versterken van de spieren rond de thoracic outlet en het verbeteren van uw bewegingsbereik. Dit kan de compressie van zenuwen en bloedvaten verminderen.
 2. Medicijnen: Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van de pijn en ontsteking in de thoracic outlet.
 3. Chirurgie: In ernstige gevallen van TOS, waarbij conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan chirurgie een optie zijn. De chirurg kan een gedeelte van het bot, spier of ander weefsel verwijderen dat de zenuwen of bloedvaten bekneld houdt.
 4. Lifestyle veranderingen: Het aanpassen van uw levensstijl kan ook helpen om de symptomen van TOS te v erminderen. Bijvoorbeeld het vermijden van repetitieve bewegingen, het verbeteren van uw houding en het verminderen van overgewicht.
 5. Triggerpoint therapie: Er zijn ook behandelingen die gericht zijn op het verminderen van spierspanning en triggerpoints in de spieren van de thoracic outlet. Dit kan helpen bij het verminderen van de compressie van zenuwen en bloedvaten.

Het is belangrijk om met een gekwalificeerde medische professional te werken om de juiste diagnose te krijgen en de beste behandelingsopties te bepalen die passen bij uw specifieke geval van TOS. Als u denkt dat u symptomen van TOS ervaart, is het belangrijk om medische hulp te zoeken voor een diagnose en passende behandeling.

Behandeling van Thoracic Outlet Syndroom (TOS) bij VitiFysio

Als de symptomen aanhouden of verergeren, is het echter verstandig om een arts te raadplegen om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Ondervindt u hinder van Thoracic Outlet Syndroom (TOS) of twijfelt u of heeft u vragen over uw klacht(en) en wilt u dat er nader onderzoek wordt gedaan, neem dan contact op via onderstaande “JA IK WIL EEN AFSPRAAK” knop. De fysiotherapeut zal dan samen met u, tijdens uw eerste consult, indien nodig een behandelplan maken. Dit behandelplan kan bestaan uit:

Blijf niet met uw klachten rondlopen want het kan zomaar zijn dat uw klachten verergeren of dat u er langer over gaat doen om te herstellen. Neem uw klachten serieus en raadpleeg uw fysiotherapeut of huisarts.

Met vriendelijk groet,
Fysiotherapie VitiFysio Venlo
Vitisha Thakoersingh Fysiotherapeut

JA, IK WIL EEN AFSPRAAK!