Zenuw Beknelling

Het Carpaal Tunnel Syndroom is een aandoening waarbij de middelste zenuw in de pols (de nervus medianus) bekneld raakt terwijl deze door de carpale tunnel loopt. De carpale tunnel is een nauwe doorgang in de pols, gevormd door de botten van de pols aan de onderkant en een stug weefsel aan de bovenkant.

Als de zenuw bekneld raakt, kan dit leiden tot pijn, gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de hand of vingers, vooral de duim, wijsvinger, middelvinger en de helft van de ringvinger. De symptomen kunnen geleidelijk beginnen en zich vervolgens verspreiden naar andere delen van de hand of de arm.

Oorzaken van het Carpaal Tunnel Syndroom

Het Carpaal Tunnel Syndroom kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals overmatig gebruik van de handen en polsen, zwangerschap, reumatoïde artritis, diabetes, een schildklieraandoening of een polsblessure. Mensen die veel repeterende bewegingen met de handen maken, zoals computergebruikers, kassamedewerkers, kappers en musici, lopen een hoger risico op het ontwikkelen van het Carpaal Tunnel Syndroom.

Welke Klachten ervaart men door het Carpaal Tunnel Syndroom

De klachten bij het Carpaal Tunnel Syndroom zijn meestal gerelateerd aan de beknelling van de middelste zenuw in de pols (de nervus medianus). De meest voorkomende symptomen zijn:

 1. Pijn: Dit kan zich voordoen als een brandend, stekend, of tintelend gevoel in de hand en/of vingers.
 2. Gevoelloosheid: De vingers voelen soms doof of gevoelloos aan, meestal aan de duim, wijsvinger, middelvinger en de helft van de ringvinger.
 3. Zwakte: Sommige mensen kunnen moeite hebben met het vasthouden van voorwerpen of kunnen een gevoel van zwakte in de hand ervaren.
 4. Tintelingen: Sommige mensen ervaren een prikkend of tintelend gevoel in de hand en/of vingers.

De symptomen kunnen zich geleidelijk ontwikkelen en kunnen verergeren naarmate de aandoening voortschrijdt. De symptomen kunnen ook erger worden ‘s nachts en kunnen iemands slaap verstoren.

Diagnose Carpaal Tunnel Syndroom

De diagnose van het Carpaal Tunnel Syndroom wordt meestal gesteld door een combinatie van medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en beeldvormende onderzoeken.

Allereerst zal de arts een uitgebreide medische geschiedenis afnemen en vragen stellen over de klachten en de duur ervan, de intensiteit en de factoren die de klachten verergeren of verminderen. Daarna zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij de arts de handen, polsen en armen zal onderzoeken om te zoeken naar tekenen van zwakte, gevoelloosheid of tintelingen. De arts kan ook proberen om de klachten op te wekken door de pols op een bepaalde manier te buigen en te strekken.

In sommige gevallen kan een elektromyografie (EMG) worden uitgevoerd. Dit is een onderzoek waarbij elektrische activiteit in de spieren wordt gemeten en kan helpen om te bepalen of de zenuwen in de hand worden beïnvloed. Soms kan beeldvorming, zoals een röntgenfoto of een MRI-scan, worden gebruikt om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

Op basis van de medische geschiedenis, het lichamelijk onderzoek en eventueel beeldvormende onderzoeken, kan de arts de diagnose van het Carpaal Tunnel Syndroom stellen.

Phalen’s Test

Phalen’s test is een eenvoudige test die wordt gebruikt om het Carpaal Tunnel Syndroom te diagnosticeren. De test is vernoemd naar George S. Phalen, de orthopedisch chirurg die deze test in de jaren 1950 heeft ontwikkeld.

De Phalen’s test wordt als volgt uitgevoerd:

 1. Plaats de onderarmen parallel aan de vloer en houd de handpalmen naar beneden gericht.
 2. Druk de rug van de handen tegen elkaar en houd deze positie gedurende 1 minuut.
 3. Als de patiënt tijdens de test tintelingen, gevoelloosheid, pijn of zwakte in de handen of vingers ervaart, kan dit een indicatie zijn van het Carpaal Tunnel Syndroom.

De Phalen’s test werkt door het creëren van druk op de zenuw in de pols, die verergert de symptomen van het Carpaal Tunnel Syndroom. Als de test positief is, betekent dit dat de symptomen zijn verergerd door de druk op de zenuw en kan het een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van het Carpaal Tunnel Syndroom.

Het is belangrijk om te weten dat een positieve Phalen’s test niet voldoende is om de diagnose van het Carpaal Tunnel Syndroom te stellen. Het moet altijd worden bevestigd met andere diagnostische tests en beoordelingen van een gekwalificeerde zorgverlener.

Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als iemand vermoedt dat hij of zij last heeft van het Carpaal Tunnel Syndroom, omdat vroege diagnose en behandeling kan helpen om verdere schade te voorkomen en de symptomen te verlichten.

De behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en de oorzaak ervan. Hieronder staan enkele mogelijke behandelingsopties:

 1. Rust en aanpassing van activiteiten: De arts kan aanbevelen om de activiteiten die de symptomen verergeren te vermijden of aan te passen, en om voldoende rust te nemen.
 2. Polsbrace: Het dragen van een polsbrace kan de druk op de zenuw verminderen en de symptomen verminderen.
 3. Medical taping. Elastische tape over de carpale tunnel.
 4. Spalkbehandeling. De pols wordt ‘s nachts en zo mogelijk overdag in een neutrale stand gefixeerd. Dit zou de klachten binnen vier weken moeten verminderen.
 5. Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmende medicatie, zoals ibuprofen, kunnen helpen om de pijn en zwelling te verminderen.
 6. Fysiotherapie: Gerichte oefeningen en strekoefeningen van de hand, pols en arm kunnen helpen om de symptomen te verminderen.
 7. Injecties: Injecties met corticosteroïden in de pols kunnen helpen om de zwelling en ontsteking te verminderen.
 8. Chirurgie: Als de symptomen ernstig zijn en niet reageren op andere behandelingen, kan een operatie worden overwogen. De operatie bestaat uit het doorsnijden (klieven) van het bindweefsel dat de zenuw omhult om de druk op de zenuw te verminderen.
Het is belangrijk om vroegtijdig een arts te raadplegen als men vermoedt dat hij of zij last heeft van het Carpaal Tunnel Syndroom, omdat vroege diagnose en behandeling kan helpen om verdere schade te voorkomen en de symptomen te verminderen. Vroege diagnose en behandeling kunnen helpen om de symptomen te verminderen en verdere schade aan de zenuw te voorkomen.

Als de symptomen aanhouden of verergeren, is het echter verstandig om een arts te raadplegen om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Ondervindt u hinder van een carpaal tunnel syndroom of twijfelt u of heeft u vragen over uw klacht(en) en wilt u dat er nader onderzoek wordt gedaan, neem dan contact op via onderstaande “JA IK WIL EEN AFSPRAAK” knop. De fysiotherapeut zal dan samen met u, tijdens uw eerste consult, indien nodig een behandelplan maken. Dit behandelplan kan bestaan uit:

Blijf niet met uw klachten rondlopen want het kan zomaar zijn dat uw klachten verergeren of dat u er langer over gaat doen om te herstellen. Neem uw klachten serieus en raadpleeg uw fysiotherapeut of huisarts.

Met vriendelijk groet,
Fysiotherapie VitiFysio Venlo
Vitisha Thakoersingh Fysiotherapeut

JA, IK WIL EEN AFSPRAAK!