Ziekte van Scheuermann in beeld gebracht.

Wat is de ziekte van Scheuermann?

De ziekte van Scheuermann, ook bekend als Scheuermann’s kyfose, is een aandoening die de wervelkolom beïnvloedt, met name het thoracale (bovenste) deel van de wervelkolom.

Het is een aandoening die meestal in de adolescentie optreedt, tijdens de groeispurt. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig.

Naast een bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

Bij de ziekte van Scheuermann ontwikkelt zich een abnormale groei van de wervels in de bovenste rug, wat resulteert in een afgeronde kromming van de wervelkolom, ook wel een kyfose genoemd.

Anatomie van de ruggenwervel. Ziekte van Scheuermann.

Beschrijving van de aandoening.

Normaal gesproken heeft de wervelkolom een natuurlijke voorwaartse kromming in de bovenste rug (kyfose) en een achterwaartse kromming in de lagere rug (lordose).

In een poging van het lichaam om de bolling van de rug te compenseren, wordt de holling in de onderrug en de nek vergroot. Dit heet een hyperlordose.

De rug is opgebouwd uit opgestapelde botten die we wervels noemen. Ter hoogte van de borst noemen we dit de borstwervels. Bij de ziekte van Scheuermann wordt de kyfose in de bovenste rug vergroot, waardoor een zichtbaar gebogen of afgeronde rug ontstaat, vaak bekend als een “ronde rug” of “gebochelde rug”.

Doordat de onderste borstwervels niet overal even hard groeien, ontstaat er een wigvormig wervellichaam. Hierbij is de achterkant van het wervellichaam hoger dan de voorkant.

Gevolg hiervan is, dat dit deel van de rug boller wordt dan normaal. Deze bolling wordt een hyperkyfose genoemd.

Ook al is deze aandoening al bij de geboorte aanwezig, de eerste verschijnselen komen meestal aan het licht op 11 tot 16-jarige leeftijd. De ziekte van Scheuermann wordt zowel bij jongens als bij meisjes gezien.

Mensen met de ziekte van Scheuermann hebben een grotere kans op het krijgen van een scoliose. Hierbij ontstaan krommingen van de wervelkolom in zijwaartse richting.

Pijn in de bovenrug bij de ziekte van Scheuermann.

Oorzaak en Symptomen.

De exacte oorzaak van de ziekte van Scheuermann is niet volledig begrepen, maar genetische en omgevingsfactoren spelen waarschijnlijk een rol bij de ontwikkeling ervan. Het is bekend dat de aandoening vaker voorkomt in bepaalde families en dat snelle groei, slechte houding, onvoldoende fysieke activiteit en een slechte voeding kunnen bijdragen aan de progressie ervan.

De symptomen van de ziekte van Scheuermann kunnen variëren, maar kunnen bestaan uit:

Een zichtbaar gebogen rug: Er ontstaat een afwijking in de vorm van de wervelkolom, waardoor de bovenrug ronder lijkt dan normaal.

Pijn en stijfheid: Mensen met Scheuermann’s kyfose kunnen pijn en stijfheid in de bovenste rug ervaren, vooral na langdurig staan of zitten, fysieke activiteit of het tillen van zware voorwerpen.

Vermoeidheid: Activiteiten die de rug belasten, kunnen vermoeidheid veroorzaken bij mensen met deze aandoening.

Ademhalingsproblemen (zelden): In ernstige gevallen kan de vergrote kromming van de wervelkolom de longcapaciteit beperken en ademhalingsproblemen veroorzaken.

Het stellen van de Diagnose Scheuermann middels radiologie.

Diagnose en behandeling.

Meestal zijn het de ouders van het kind die als eerste opmerken dat de wervelkolom een bollere stand vertoont. Ook wordt het gezien aan de schouders die dan vaker naar voren staan.

De diagnose van de ziekte van Scheuermann wordt gesteld door een arts op basis van klinische evaluatie, lichamelijk onderzoek en beeldvormende onderzoeken zoals röntgenfoto’s of een MRI-scan van de wervelkolom. Deze beelden tonen de afwijkingen in de wervelkolom die kenmerkend zijn voor de aandoening.

Wanneer er een röntgenfoto gemaakt wordt, is met een speciale meetmethode vast te stellen hoe ernstig de aandoening is. Deze zogeheten methode van Cobb, meet de hoeken die de wervels ten opzichte van elkaar maken. Om de diagnose ‘ziekte van Scheuermann’ te stellen, dienen drie of meer van de wervels afwijkingen te vertonen.

De behandeling van de ziekte van Scheuermann kan conservatief of chirurgisch zijn, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de progressie van de aandoening. Conservatieve behandeling omvat vaak fysiotherapie, gericht op het versterken van de rugspieren, het verbeteren van de houding en het verminderen van pijn.

In sommige gevallen kunnen korsetten of braces worden gebruikt om de rug te ondersteunen en de progressie van de kromming te vertragen. Chirurgie wordt overwogen in ernstige gevallen waarin conservatieve behandelingen niet effectief zijn gebleken.

Behandeling Scheuermann middels fysiotherapie.
Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties samengevat:

Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen de rugspieren te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en de houding te corrigeren. Specifieke oefeningen en technieken kunnen worden aanbevolen om de symptomen te verminderen en de progressie van de kromming te vertragen.

Braces of korsetten: In sommige gevallen kan het dragen van een rugbrace of korset nuttig zijn. Deze apparaten bieden ondersteuning aan de wervelkolom, helpen de kromming te verminderen en bevorderen een betere houding. Ze kunnen vooral effectief zijn tijdens de groeispurt, wanneer de wervelkolom nog steeds kan worden beïnvloed.

Pijnmanagement: Pijnstillers zoals niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) kunnen worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen. In sommige gevallen kan het gebruik van warmte- of ijsbehandelingen ook verlichting bieden.

Chirurgische ingreep: Chirurgie wordt overwogen in ernstige gevallen waarbij conservatieve behandelingen niet effectief zijn gebleken of wanneer de kromming snel toeneemt. De chirurgische procedure omvat het rechtzetten van de kromming en het stabiliseren van de wervelkolom met behulp van metalen implantaten, zoals staven en schroeven.

Raadpleeg een arts voor een juiste diagnose en behandelingsadvies als je vermoedt dat je de ziekte van Scheuermann hebt of symptomen ervaart die ermee verband houden.

Oefeningen in de behandeling van pijn door de ziekte van Scheuermann.

Oefeningen voor de ziekte van Scheuermann.

Hoewel specifieke oefeningen voor de ziekte van Scheuermann het beste kunnen worden aanbevolen en begeleid door een fysiotherapeut, kunnen enkele algemene oefeningen helpen om de rugspieren te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en de houding te corrigeren. Hier zijn enkele mogelijke oefeningen die nuttig kunnen zijn:

Core-stabilisatieoefeningen: Oefeningen die de kernspieren versterken, kunnen helpen om een stabiele romp te behouden en de belasting op de wervelkolom te verminderen. Voorbeelden zijn planken, brugoefeningen en buikspieroefeningen zoals crunches.

Strekoefeningen voor de borstspieren: Bij de ziekte van Scheuermann kunnen de borstspieren strakker worden, waardoor de schouders naar voren trekken en de kromming in de bovenrug verergeren. Strekoefeningen voor de borstspieren, zoals de staande hoekstretch, kunnen helpen de borstspieren te ontspannen en de houding te verbeteren.

Rugversterkende oefeningen: Oefeningen gericht op het versterken van de rugspieren kunnen helpen de wervelkolom te stabiliseren en de kromming te verminderen. Voorbeelden zijn rugextensies (bijvoorbeeld liggend op de buik en het optillen van het bovenlichaam) en oefeningen met behulp van een fitnessbal.

Rekoefeningen voor de hamstrings: Strakke hamstrings kunnen de kromming in de bovenrug verergeren. Het uitvoeren van rekoefeningen voor de hamstrings, zoals de vooroverbuiging, kan helpen de spanning in de hamstrings te verminderen en de houding te verbeteren.

De juiste technieken en begeleiding van een fysiotherapeut zijn cruciaal bij het uitvoeren van deze oefeningen. Een fysiotherapeut kan een persoonlijk oefenprogramma opstellen dat rekening houdt met de specifieke behoeften en beperkingen van een persoon met de ziekte van Scheuermann. Raadpleeg daarom altijd een professional voor advies op maat.

Behandeling bij Vitifysio van Scheuermann door middel van Fasciatherapie.

Behandeling bij VitiFysio

De behandeling van de ziekte van Scheuermann kan een moeizaam en langdurig proces zijn en vereist vaak een combinatie van verschillende therapieën. Werk altijd met of kies een medisch professional om de juiste behandeling te vinden voor uw individuele situatie.

Ondervindt u hinder van de ziekte van Scheuermann of twijfelt u of heeft u vragen over uw klacht(en) en wilt u dat er nader onderzoek wordt gedaan, neem dan contact op via onderstaande “JA IK WIL EEN AFSPRAAK” knop. De fysiotherapeut zal dan samen met u, tijdens uw eerste consult, indien nodig een behandelplan maken. Dit behandelplan kan bestaan uit:

Blijf niet met uw klachten rondlopen want het kan zomaar zijn dat uw klachten verergeren of dat u er langer over gaat doen om te herstellen. Neem uw klachten serieus en raadpleeg uw fysiotherapeut of huisarts.

Met vriendelijk groet,
Fysiotherapie VitiFysio Venlo
Vitisha Thakoersingh Fysiotherapeut

JA, IK WIL EEN AFSPRAAK!