Cervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die wordt veroorzaakt door problemen in de nek of cervicale wervelkolom.

Wat is Cervicogene hoofdpijn.

Cervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die wordt veroorzaakt door problemen in de nek of cervicale wervelkolom. Het wordt vaak geassocieerd met een slechte houding, nekletsel, spierspanning of degeneratieve aandoeningen van de nekwervels.

De hoofdpijn bij cervicogene hoofdpijn wordt meestal ervaren aan één kant van het hoofd, hoewel het zich soms aan beide kanten kan voordoen. Het kan uitstralen naar het voorhoofd, de slapen, de achterkant van het hoofd, de nek en de schouders. De pijn wordt vaak omschreven als dof of zeurend van aard.

De nervus trigeminus is een hoofdzenuw die een groot deel van het gezicht innerveert. Wanneer er ter hoogte van de nek een probleem ontstaat met de nervus trigeminus, dan kan dit pijn geven in het gebied dat door de zenuw verzorgd wordt.

Mensen met cervicogene hoofdpijn ervaren vaak bijkomende symptomen, zoals nekpijn, stijfheid en beperkte bewegingsmogelijkheden in de nek. De hoofdpijn kan verergeren door bepaalde bewegingen van de nek, langdurig zitten in dezelfde houding, stress of overmatig gebruik van de nekspieren.

Cervicogene hoofdpijn Uitgelegd.

Diagnose en Oorzaken.

De specifieke oorzaken kunnen variëren, maar hier zijn enkele veelvoorkomende triggers en onderliggende factoren die bijdragen aan het ontstaan van cervicogene hoofdpijn:

Nekletsel: Trauma aan de nek, zoals whiplash door een auto-ongeluk, een val of een sportblessure, kan cervicogene hoofdpijn veroorzaken. Het letsel kan leiden tot beschadiging van de gewrichten, spieren, ligamenten of zenuwen in de nek.

Slechte houding: Langdurig aannemen van een slechte houding, zoals voorovergebogen zitten tijdens werk of het gebruik van mobiele apparaten, kan spanning en stress op de nekspieren en gewrichten veroorzaken. Dit kan uiteindelijk leiden tot cervicogene hoofdpijn.

Degeneratieve aandoeningen: Slijtage van de nekwervels, zoals cervicale artrose of hernia’s in de nek, kunnen de zenuwen in de cervicale wervelkolom irriteren en leiden tot hoofdpijn.

Spierspanning: Overmatige spanning en verkramping van de nekspieren, vaak als gevolg van stress, kunnen cervicogene hoofdpijn veroorzaken.

Abnormale wervelstructuur: Sommige mensen hebben aangeboren afwijkingen of anatomische variaties in de nekwervels die de nek kunnen belasten en hoofdpijn kunnen veroorzaken.

De diagnose van cervicogene hoofdpijn kan uitdagend zijn, omdat de symptomen kunnen lijken op die van andere vormen van hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn of migraine. Een grondige medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en mogelijk aanvullende diagnostische tests, zoals beeldvorming van de nek, kunnen worden gebruikt om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten en de diagnose te bevestigen.
Een grondige evaluatie door een medisch professional kan helpen om de specifieke oorzaak van de hoofdpijn vast te stellen en de juiste behandeling te bepalen.

Behandeling van Cervicogene hoofdpijn.

Behandeling van Cervicogene hoofdpijn.

De behandeling van cervicogene hoofdpijn richt zich op het verminderen van pijn, het verbeteren van de functie van de nek en het voorkomen van toekomstige episoden. Behandelopties kunnen onder meer fysiotherapie, manuele therapie, oefeningen voor nekversterking en -mobiliteit, pijnmedicatie, zenuwblokkades of andere medische procedures omvatten. Het is belangrijk om samen te werken met een zorgverlener om een behandelplan op maat te ontwikkelen dat past bij de individuele behoeften en omstandigheden.

Hier zijn enkele mogelijke behandelingsmethoden:

Fysiotherapie: Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor cervicogene hoofdpijn. Een fysiotherapeut kan technieken toepassen zoals manuele therapie, nekmobilisaties en zachte weefselmassage om de nekspieren en gewrichten te ontspannen, de bewegingsvrijheid te vergroten en de algehele nekfunctie te verbeteren.

Oefeningen en stretching: Specifieke oefeningen en stretching voor de nek kunnen helpen bij het versterken van de nekspieren, het verbeteren van de houding en het vergroten van de flexibiliteit. Een fysiotherapeut kan een individueel oefenprogramma ontwikkelen dat geschikt is voor de behoeften van de persoon.

Pijnmedicatie: Voor tijdelijke verlichting van cervicogene hoofdpijn kan de arts pijnstillers, ontstekingsremmers of spierontspanners voorschrijven. Het is echter belangrijk om op te merken dat medicatie alleen symptoomverlichting biedt en niet de onderliggende oorzaak behandelt.

Zenuwblokkades: In sommige gevallen kan het toedienen van lokale verdovingsmiddelen of corticosteroïden rond de zenuwen in de nek helpen om de pijn te verminderen. Deze zenuwblokkades worden meestal uitgevoerd door een gespecialiseerde arts.

Stressmanagement: Omdat stress een trigger kan zijn voor cervicogene hoofdpijn, kan het leren van stressmanagementtechnieken, zoals ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken of mindfulness, nuttig zijn om de frequentie en ernst van de hoofdpijn te verminderen.

Het is belangrijk om met een zorgverlener samen te werken om een behandelplan op maat te ontwikkelen dat past bij de individuele behoeften en omstandigheden. Een geïntegreerde aanpak met meerdere behandelmodaliteiten kan vaak het meest effectief zijn bij de behandeling van cervicogene hoofdpijn.

Oefeningen en behandeling van Cervicogene hoofdpijn.

Welke oefeningen zijn er?

Hier zijn enkele oefeningen die kunnen helpen bij het verlichten van cervicogene hoofdpijn en het verbeteren van de nekfunctie:

Nekstrekking: Zit rechtop met de voeten plat op de grond. Laat je kin langzaam naar de borst zakken en houd deze positie 15-30 seconden vast. Breng je hoofd dan langzaam terug naar een neutrale positie. Herhaal dit 5-10 keer.

Laterale nekstrekking: Zit rechtop en laat je rechteroor voorzichtig naar je rechterschouder zakken, terwijl je je linkerarm naar de vloer laat glijden. Houd deze positie 15-30 seconden vast en herhaal aan de andere kant. Doe 5-10 herhalingen aan elke kant.

Nekrotatie: Draai je hoofd langzaam naar rechts, alsof je over je rechterschouder kijkt. Houd deze positie 15-30 seconden vast en herhaal aan de linkerkant. Voer 5-10 herhalingen aan elke kant uit.

Schouderrollen: Trek je schouders op naar je oren en rol ze dan naar achteren en omlaag in een vloeiende beweging. Herhaal dit 10-15 keer in beide richtingen.

Trapezius stretch: Zit rechtop en plaats je rechterhand op je hoofd, net boven je linkeroor. Trek voorzichtig je hoofd naar rechts, terwijl je je linkerschouder naar beneden laat zakken. Voel een stretch aan de linkerkant van je nek en schouder. Houd dit 15-30 seconden vast en herhaal aan de andere kant. Doe 5-10 herhalingen aan elke kant.

Voer elke oefening langzaam en gecontroleerd uit, zonder plotselinge bewegingen of overmatige kracht. Stop met de oefeningen als ze pijn of ongemak veroorzaken en raadpleeg een fysiotherapeut of een andere zorgverlener als je vragen of zorgen hebt over welke oefeningen geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.

Behandeling van Cervicogene hoofdpijnbij VitiFysio.

Behandeling bij VitiFysio

De behandeling van Cervicogene hoofdpijn vereist vaak een combinatie van verschillende therapieën. Werk met of kies een medisch professional om de juiste behandeling te vinden voor uw individuele situatie.

Ondervindt u hinder van Cervicogene hoofdpijn of twijfelt u of heeft u vragen over uw klacht(en) en wilt u dat er nader onderzoek wordt gedaan, neem dan contact op via onderstaande “JA IK WIL EEN AFSPRAAK” knop. De fysiotherapeut zal dan samen met u, tijdens uw eerste consult, indien nodig een behandelplan maken.

Dit behandelplan kan bestaan uit:

Blijf niet met uw klachten rondlopen want het kan zomaar zijn dat uw klachten verergeren of dat u er langer over gaat doen om te herstellen. Neem uw klachten serieus en raadpleeg uw fysiotherapeut of huisarts.

Met vriendelijk groet,
Fysiotherapie VitiFysio Venlo
Vitisha Thakoersingh Fysiotherapeut

JA, IK WIL EEN AFSPRAAK!